Portugalski vodeni pas – osobine, karakter, štenci i cena

Poznat  po svom dugom, kovrdžavom krznu i odličnim plivačkim sposobnostima, portugalski vodeni pas je već vekovima veoma voljena pasmina. Pas ima dugu istoriju, koja je blisko povezana sa ribolovačkim stanovništvom Portugala. Na osnovu njihovih komentara, dobio je reputaciju inteligentnog, odanog i veoma aktivnog psa. Oni su toliko umiljati i šarmantni da se čak i porodica Obama zaljubila u njih. Pasmina je nedavno katapultirana u žižu svetske javnosti zbog dva psa ove rase, Bo i Sani, koji su bili službeni ljubimci Bele kuće.

Ako tražite da kupite jednog od ovih simpatičnih pasa ili jednostavno želite znati više o pasmini, pročitajte dalje kako biste saznali sve što vam je potrebno o portugalskom vodenom psu.

PORTUGALSKI VODENI PAS

Istorija

Rano poreklo

Najraniji podaci u kojima se pominje portugalski vodeni pas, vode poreklo čak  iz 1297. godine iz rukopisa koji je napisao portugalski monah. Opisao je mornara koji je pao sa broda u vodu i kog je spasao pas sa „crnom dlakom, dlakom dugom i grubom, povijenog dugog repa“. Iako nije potvrđeno, mnogi veruju da se ovaj opis odnosio baš na ovu pasminu. Mnogi rani rukopisi bi ga takođe opisali kao „Pas lav“ zbog svog izgleda i izrazito duge dlake.

Vekovima je portugalski vodeni pas pratio portugalske ribolovce na brodovima duž Algarve. Bili su poštovani zbog druželjubivosti, odanosti i sposobnosti da rade zajedno sa ribolovcima. Često su delovali i kao psi čuvari, jer bi štitili sve ono što bi ribolovci uhvatili. a

Suočenje sa izumiranjem

Početkom 20. veka, s porastom morske tehnologije i smanjenim radom ribara, pasmina se nalazila gotovo pred izumiranjem.

 Bogati portugalski brod brod Vasco Bensaude radio je na spašavanju vrste, čuvajući psa po imenu Leao, što na portugalskom znači “lav”.  Na kraju se i moderna loza očuvala upravo zbog njega. Prvo njegovo leglo rođeno je 1937. Godine, a oplodio je toliko različitih ženki, da danas polovina portugalskih vodenih pasa vodi poreklo upravo od “Lava”.

Očuvanje pasmine

 Šezdesetih godina prošlog veka portugalski vodeni pas na kraju je doveden u Ameriku gde su formirali portugalski Klub vodenih pasa Amerike i započeli sa spasom pasmine. Od tada je pas takođe u središtu reprodukcijskog programa koji bi im omogućio očuvanje.  Ovo su pokrenuli Carla Molinari i Silvino Macau iz Portugalskog udruženja za zaštitu vodnih pasa (APCAP).

 

Karakteristike

Portugalski vodeni psi su robusno građeni psi, čvrstog mišićavog tela i izrazito isprepletenih nožnih prstiju koji im pogoduju za plivanje. Otuda je ovaj pas srednje veličine poznat kao super aktivna pasmina koja voli da bude aktivna.

Posebno su uspešni na treninzima i savršeno su pogodni ukoliko vam je potreban poslušan i pas za terapijski rad. Takođe vole da prate ljude u raznim aktivnostima kao što su hodanje, trčanje ili plivanje.

Pasmina može imati kovrdžavu ili talasastu dlaku, obično crne, braon, crno-bele ili braon-bele boje. Iako imaju reputaciju „hipoalergenih“ pasa, tehnički ne postoji hipoalergenski pas, jer svi psi imaju I stvaraju perut.

Međutim, pas ima jednu dlaku, što znači da nema podlaku. Budući da se ne linjaju preterano, dobro se podnose među mnogim ljudima koji pate od alergija na pse.

Muški psi obično mogu narasti do 51-58cm i teže negde između 18 i 27kg . U međuvremenu, ženke obično narastu na oko 43-53cm i mogu težiti između 16 i 23kg.

U proseku, njihov životni vek je između 10 i 15 godina.

Ličnost psa

Portugalski vodeni pas ima puno sjajnih kvaliteta: neumoran je i zabavan, sa sjajnim smislom za humor. Takođe je dovoljno pametan da vas može nadmudriti, ako ne ostanete korak ispred njega. Često se možete nasmejati dok on izigrava klovna kako bi privukao vašu pažnju.

Naći ćete niz temperamenata u portugalskim vodenim psima. Neki su jake volje, neki znaju ko im je gazda i gde im je mesto, a većina spada u one koji su negde između ova dva tipa.

 Kao i kod svih pasa, portugalskim vodenim psima potrebna je rana socijalizacija. Trebalo bi im  izlaganje različitim ljudima, deci, znamenitostima, zvucima i iskustvima kada su mladi. Socijalizacija pomaže da se vaše štene oblikuje u veoma razigranog, društvenog i pametnog psa, za koga nećete imati briga u javnosti.

Što se tiče dece, jedini problema koji možete imati sa ovom rasom jeste što može od radosti povremeno obarati vaše dete, ali je inače jako privržen deci i rado će se igrati sa njima.

 

Zdravlje

Portugalski vodeni psi su uglavnom zdravi, ali kao i sve rase, skloni su određenim zdravstvenim problemima. Neće svi portugalskivodeni psi dobiti neku ili sve ove bolesti, ali je važno imati na umu ako razmišljate o ovoj pasmini.

·         Displazija kuka

Nasledno stanje u kome se bedrena kost ne uklopi dobro sa zglobom kuka. Neki psi osećaju bol  ili  hramlju na jednoj ili obe zadnje noge, ali kod psa sa displazijom kuka možda nećete primetiti znake nelagodnosti. Kako pas stari, može se razviti i artritis.  Displazija kuka je nasledna, ali može biti pogoršana faktorima životne sredine, kao što su visokokalorična ishrana ili povrede usled skoka ili pada sa velike visine.

·         Juvenilna dilataciona kardiomiopatija

Nasledna bolest koja uzrokuje iznenadnu smrt štenaca u uzrastu od pet nedelja do sedam meseci. U ovom trenutku ne postoji lek i nikakav način da se utvrdi da li će štene biti pogođeno bolešću. Jedini način da uzgajivači spreče bolest jeste izbegavanje uzgoja nosača gena.

·         Progresivna atrofija mrežnice (PRA)

Degenerativni poremećaj oka koji na kraju izaziva slepilo zbog gubitka fotoreceptora na zadnjoj strani oka. PRA se otkriva godinama pre nego što pas pokaže bilo kakve znake slepila. Srećom, psi mogu da koriste svoja druga čula za kompenzaciju slepila, a slepi pas može da živi ispunjen i srećan život. Samo izbegavajte da pomerate nameštaj u kući. Ugledni uzgajivači imaju sertifikate od strane veterinarskog oftalmologa i ne uzgajaju pse sa ovom bolešću.

·         GM1

Recesivni genetski poremećaj izazvan nedostatkom enzima, što omogućava nagomilavanje toksičnih supstanci u nervnim ćelijama. To je pogubno za štenad. DNK test je razvijen da bi se utvrdilo da li su psi normalni ili prenosnici ovog oboljenja. To je dramatično smanjilo učestalost i nosilaca i pogođenih štenaca.

Ako kupujete štenad, pronađite dobrog uzgajivača koji će vam pokazati zdravstveno stanje za oba roditelja vašeg šteneta. Zdravstveni pregled dokazuje da je pas testiran i očišćen od određene bolesti.

Pošto se neki zdravstveni problemi ne pojavljuju sve dok pas ne dostigne punu zrelost, zdravstveni pregled se ne vrši na psima mlađim od dve godine.

PORTUGALSKI VODENI PAS osobine

Ishrana

Preporučena dnevna količina: 2,5 do 3,5 šolje visokokvalitetne pseće hrane, podeljene u dva obroka.

Koliko vaš odrasli pas jede zavisi od njegove veličine, starosti, građe, metabolizma i nivoa aktivnosti. Psi su pojedinci, baš kao i ljudi, i nije svim psima potrebna ista količina hrane. Skoro da  ne treba reći da će veoma aktivnom psu biti potrebno više od onog koji po ceo dan leži na kauču.

Kvalitet pseće hrane koju kupite je od velikog značaja takođe – što je hrana za psa bolja, to će probava vašeg psa biti redovna, a kvalitet možete videti i po tome da li morate da sitnite hranu vašeg psa ili je jede bez problema.

 Držite svog portugalskog vodenog psa u dobroj formi merenjem njegove hrane i hranjenjem dva puta dnevno, umesto da stalno ostavljate hranu. To nije zdravo za njega.

Ako niste sigurni da li ima višak kilograma, dajte mu očni test i praktični test. Prvo, pogledajte ga. Trebalo bi da možete da mu vidite struk. Zatim stavite ruke na njegova leđa, palčeve duž kičme, a prste raširite prema dole. Trebalo bi da budete u stanju da osetite njegova rebra, a ne da ne možete da ih napipate. Ako ne možete, treba mu manje hrane i više vežbanja.

 

Više osobina i karakteristika portugalskog vodenog psa

Ukoliko razmišljate o kupovini portugalskog vodenog psa, trebalo bi da obratite pažnju na pojedine stvari…

 1. Trebalo bi mu obezbediti dovoljno vežbi i mentalne stimulacije. Portugalski vodeni psi nisu tromi,lenji psi. Ukoliko im date mogućnosti i voljni ste da im se posvetite, oni će pokazati svu svoju energiju i radiće zanimljive stvari. Ako ne možete da udovoljite njihovim potrebama, postaće nezadovoljni i  biće im dosadno, što obično ispoljavaju lavežom i destruktivnim žvakanjem.
 2. Budnost. Mladi portugalski vodeni psi (do oko dve godine) žure, jure i skaču s velikom energijom, a stvari mogu da budu poobarane, uključujući malu decu i nemoćne ljude.
 3. Svojeglavost. Portugalski vodeni psi su pametni i sposobni su da mnogo toga nauče. Ali oni imaju svoj nezavisni um. Mogu biti manipulativni i tvrdoglavi. Morate im pokazati, apsolutnom doslednošću, da mislite ono što govorite. Da biste naučili svog portugalskog vodenog psa da vas sluša, “trening poštovanja” je obavezan.
 4. Uređivanje. Portugalski vodeni psi imaju dugu dlaku koja zahteva redovno četkanje, a takođe i znatnu količinu šišanja i oblikovanja.
 5. Linjanje.  Suprotno onome što neki uzgajivači tvrde, portugalski vodeni pas NIJE dobar izbor za osobe sa alergijom. Ova pasmina nije hipoalergena. Proizvodi perut i dlaka joj dosta opada. Ono što se događa je da se većina njihovih dlaka uhvati u kovrdže, a ne završi na podu. Stoga je često četkanje bitno ne samo za održavanje njegove dlake, koja nema podlaku, već i za uklanjanje viška dlaka zbog kojih može delovati neuredno.

Ako želite psa koji …

 • je srednje veličine, izdržljiv, sportski tip i okretan
 • se linja manje od mnogih drugih pasmina, jer su dlake uglavnom zapetljane u kovrdžave / talasaste dlake
 • teži napornim vežbanjem i atletskim aktivnostima
 • je odličan čuvar, ali previše je pristojan da bi bio čuvar
 • je obično u super odnosima s drugim kućnim ljubimcima

… onda je portugalski vodeni pas možda pravi izbor  za vas.

Ako se ne želite baviti …

 • stalnim vežbanjem i eksperimentisanjem sa njim
 •  nestrpljivošću i veselim skakanjem na sve oko njih, posebno kada su mladi
 • destruktivnošću, kada im je dosadno ili nisu se dovoljno izjurcali
 • tvrdoglavošću, potreban im je samopouzdan vlasnik koji može preuzeti odgovornost
 • redovnim četkanjem i šišanjem
 • nošenjem i žvakanjem predmeta

…onda možda portugalski vodeni pas nije prikladan za vas.

Štenci

Ženka uglavnom donese na svet odjednom od 2 do 4 mladunčeta ove pasmine. Dlaka kreće da im se kovrdža tek nakon druge nedelje života, do tada je ravna i mladunci izgledaju obično.

Neophodno je da mladunci sisaju mínimum dve i po nedelje, i ne bi ih trebalo odvajati od majke pre, niti ih treba prodavati pre negó što dostignu uzrast od oko dva meseca.

Mladunci će dostići svoju punu veličinu otprilike na uzrastu od oko 6 ili 7 meseci, ne pre toga. S tim što će naravno ženke biti sitnije od mužjaka.

Cena

S obzirom na karakteristike, ovaj pas se može svrstati na sami vrh pasa za poželeti. Sigurno je da ćete biti srećni i zadovoljni ovom rasom i da će vam pružiti mnogo zadovoljstva. Ipak cena mu nije mala, a verovatno želite da kupite i štene koje ima pedigre i koje je prošlo određene veterinarske kontrole. U našoj zemlji, najjeftiniji štenci mogu se naći za oko 500 eura, osim ukoliko vam ga prijatelj ne pokloni.

Nisu teški za uzgajanje stoga u Srbiji i okolini ima podosta odgajivačnica, koje pak visoko cene svoje mladunce.

Kada ste jednom našli povoljnog psa za sebe, posle vam ova rasa neće zadavati dodatne troškove, sem vakcina i sistematskih pregleda, ukoliko želite da se osigurate da je pas zdrav. Takođe, njihovo krzno je pogodno za razmnožavanje buva, pa će vam neko sredstvo protiv ovih dosada biti potrebno.

U Americi i UK-u na primer, cena ovih pasa ide i do preko 2000 eura, na sreću kod nas nije baš toliko. Cene se kreću, od minimalnih 500 eura (što je jako teško naći), preko 700 eura, pa sve do 1500 eura, za koliko ih prodaju najpoznatije uzgajivačnice.

Ukoliko ozbiljno želite da se posvetite ovom psu, onda zasigurno vredi svaku paru koju ćete dati na njega, jer će vam pružiti mnogo ljubavi i zanimljivih dogodovština.

Leave a Reply