Najbolji psi za stan i kucu – top 15

Najbolji psi za stan i kucu – top 15

            Biranje savršenog psa može biti zabavan i uzbudljiv proces za svakog potencijalnog vlasnika kućnog ljubimca. Međutim, pri izboru psa morate uzeti u obzir različite stvari, uključujući i vaš životni prostor.

            Treba da razmislite o tome da li su kućni ljubimci dozvoljeni u vašem domu i, ako jesu, koje su vrste dozvoljene.

            Takođe treba da razmislite o tome koji tip psa najbolje odgovara vašem određenom domu. Imajući na umu ove stvari, možete suziti vrstu psa koju biste trebali odabrati.

            Kada odlučujete koja će vrsta psa biti pogodna za vaš životni prostor, morate razmisliti da li će se potencijalna rasa pasa udobno uklopiti u taj prostor. Veliki pas u malom stanu, na primer, možda će teško prohodati kroz prostor i slobodno se kretati, ali to ne treba da bude prepreka.

            Prostor može biti posebno važan ako imate mnogo lomljivih ili krhkih predmeta u malom domu. Veliki pas u malom prostoru će verovatno nenamerno kucati stvari samo zato što nema prostora da se kreću.

            To ne znači da veliki ili srednji pas ne može biti srećan u stanu. Postoje neke velike rase psa koje mogu biti veoma zadovoljne u relativno malom domu. To su uglavnom veliki psi koje imaju nizak nivo energije.

            Zapamtite da svi psi odrastaju. To znači da sićušno štene koje izgleda kao da se lako uklapa u vaš stan možda ne pristaje tako lepo kada je odrastao. Uzmite ovo u obzir prilikom odabira psa, a mo ćemo vam dati listu od 15 rasa psa koji su najolji za kuću ili stan.

Francuski buldog

Francuski buldog je rasa pasa za stan koji je stekao sve veću popularnost poslednjih godina. Ne samo da je to jedna od najslađih malih rasa sa svojim šiljatim ušima i sretnim izgledom, već je i neverovatno lako o njima brinuti i jako su nežni. Francuskom buldogu je potrebna vežba kao i svim ostalim psima, ali ova vrsta psa će biti sasvim u redu nakon šetnje barem jednom dnevno.

Francuski buldozi su prvobitno uzgajani u Engleskoj kao minijaturni buldozi. Njihove kompaktne veličine i male potrebe za aktivnostima učinili su ih dobrim psima za stan ili apartmant. Jedna jako dobra osobina koja ih izdvaja od ostalih pasa za držanje u stanu jeste ta da oni retko laju bez razloga.

            Slatki, prijateljski raspoloženi mali pas, francuski buldog  je  odlični izbor za stan ili kuću. Oni ne laju mnogo, i kao njihovi buldog rođaci, oni zahtevaju manje vežbe nego mnogi drugi četvoronožni prijatelji.

            Zbog njihovih razigranih raspoloženja imaju tendenciju da se dobro slažu sa strancima i da su dobri sa decom. Obratite pažnju, međutim, zato što Francuzi ne prolaze dobro u ekstremnim temperaturama – posebno u toplom prostoru. Ako su dobrodošli u svoj mali prostor, pobrinite se da imate i klima uređaj koji će održavati temperaturu prijatnom naročito tokom leta.

Jorkširski terijer

            Jedna od najlepših malih pasa za stan je jorkširski terijer. To je zato što mali pas dobro funkcioniše u stanu. Dakle, zatvoreno okruženje mu odgovara.

            Jorkširski terijer, poznat po svilenkasto plavom i preplanuloj dlaki, poznata je kao cenjeni šaljivdžija koji je poznat kao jako prijateljski i razigrani pas.

            Stoga, ako razmišljate o usvajanju ili kupovini malog ljubimca, sledeće informacije vam mogu pomoći da odlučite da li je ovaj pas za vas: Jorkširski terijer je mali snop energije i može se lako trenirati dokle god pokazujete čvrsto, ali nežno vođstvo. Iako je ovaj terijer poznat po svojoj minijaturnoj veličini, i dalje pokazuje veliku hrabrost. On će lajati na bilo koga ili bilo kojeg čudnog psa koga on doživljava kao pretnju.

Jorkširski terijer

Ši-cu

            Šta je bolje za mali prostor od psa koji se smatra „igračkom“? Pas ši-cu zahteva stalnu pažnju i redovno održavanje, ali njihov blagi temperament i nežna priroda čine ih vrednim dodatnog napora kada je u pitanju doterivanje. Iako ih alarmiraju stranci, ši-cu su savršeno snalažljivi na svojoj teritoriji i vole da se maze sa ljudima koji ih obožavaju.

            Njegovo ime znači mali lav, ali nema nikakve veze sa pomenutom vrstom. Ši-cu je ljubavnik, a ne lovac. Uzgajan samo da bi bio pratilac, ši-cu je ljubazan, srećan kućni ljubimac koji ne voli ništa više nego da vas prati iz sobe u sobu.

Čivava

Tražite psa koji je mali, slatkast i pas koji je idealan za stan? Ne gledajte dalje od Čivave! Čivava se smatra savršenim apartmanskim psima zbog svoje male građe (što ih čini lakšim za automobile ako ste u pokretu!).

Kao i činjenicu da oni ne zahtevaju puno vežbanja, odnosno šetnje. Čivave su zadovoljni u stanovima koja se sastoje od odraslih, dece i drugih kućnih ljubimaca, ali budite spremni da ih razmazite.

Čivave žude za pažnjom i formiraju vrlo bliske veze sa ljudima koje vole.

Engleski buldig

            Engleski buldozi mogu napredovati živeći u stanovima. Oni ne moraju da žive u prostranim rezidencijama, mada i oni to dobro rade.

            Zahtevi engleskog buldoga nisu tako visoki kao oni kod mnogih većih rasnih pasa. Oni takođe ne pozivaju toliko prostora da lutaju okolo kao i mnogi drugi psi.

            Preporučuje da engleski buldog koji živi u stanovima ide na šetnju od 10 do 15 minuta svaki dan. Važno je da idu na ove šetnje najmanje jednom dnevno. Ovo se odnosi i na engleske buldoge u kućama koje nemaju dvorišta.

             Engleski buldozi moraju se baviti redovnom svakodnevnom fizičkom aktivnošću, bez obzira na njihov smještaj. Međutim, važno je zapamtiti da ovi psi kao rasa ne reaguju dobro na toplotne i neugodne uslove.

             Uvek uzmite u obzir vreme pre nego što vežbate svog ljubimca. Takođe je važno napomenuti da engleski buldog nije u stanju da hoda, trči ili trči na dužim dužinama.  Kratke šetnje su za njih optimalne.

Maltezer

            Maltezeri su ljubazni igrački psi jako male težine, pokriveni dugim, ravnim, svilenkastim kaputom. Ispod belog plašta se nalazi kompaktno telo koje se kreće glatko i bez napora.

            Sveukupna slika prikazuje slobodnu eleganciju i ravnotežu. žNeodoljivo lice sa svojim velikim, tamnim očima i crnim nosom može osvojiti svaki senzibilitet.

            Maltezeri su izdržljivi i prilagodljivi kućni ljubimci. Oni prave upozoravajuće čuvare koji su neustrašivi na šarmantan način za igranje. Maltezeri su jako druženjubivi, i srećni što mogu da stvore nove prijatelje svih uzrasta.

            Ponekad su tvrdoglavi i namerni, oni dobro reaguju na obuku zasnovanu na nagradama.

Maltezer

Patuljasti pinč

            Patuljasti pinč je čvrst pas, glatka, sjajna kosa dolazi u dve nijanse čvrste crvene ili čokoladne i braon ili crne boje. Tamne, blago ovalne oči i visoke uši pomažu da se dobije osobnost koja ima karakter ,,velikog psa“.

Patuljasti pinč treba da radi dobro na visokokvalitetnoj hrani za pse, bilo da se radi o komercijalnoj proizvodnji ili za kućnu upotrebu uz nadzor i odobrenje vašeg veterinara. Svaka ishrana treba da odgovara starosti psa (štene, odrasla osoba ili stariji).

            Neki psi su skloni prekomernoj težini, tako da pazite na potrošnju kalorija i nivo težine vašeg psa. Tretmani mogu biti važna pomoć u treningu, ali davanje previše može izazvati gojaznost.

            Saznajte o tome koje su ljudske namirnice sigurne za pse, a koje nisu. Proverite kod vašeg veterinara da li imate bilo kakvih nedoumica oko težine ili ishrane vašeg psa. Čista, sveža voda treba da bude dostupna u svako doba.

Nemačka doga

Za one koji ih ne poznaju ovo je verovatno najveće iznenađenje na ovoj listi.

Na prvi pogled doga ne izgleda kao dobar pas za život u stanu, ali prvi utisak često vara. Ovi ogromni psi zapravo su pravi nežni džinovi.

 Poput engleskog buldoga, doga je spremna da čitav dan provede sklupčana kraj kauča. Ovi psi su takođe veoma tihi, često nećete ni znati da su tu. S obzirom na to da se lako vaspitavaju, život sa njima zaista bi trebalo da bude lagan.

Mops

Poslednjih godina mops je sve popularniji, a to nije samo zbog neodoljivo smešne zgužvane face (dobro, uglavnom je zbog toga, ali ovaj pas stvarno ima još mnogo toga da ponudi).

Mops se neverovatno vezuje za vlasnika. Želi da bude gde god da ste vi i u stanju je da vas čitavog dana prati po kući.

Imaju dosta energije i rado će vam se pridružiti u šetnji, ali spremni su i da rado odremaju. Zahtevaju malo više pažnje i higijene i, poput buldoga, skloni su problemima sa disanjem i slabo podnose vrućinu.

Kovrdžavi Bišon

Bišon ima reputaciju da pati od anksioznosti odvajanja. Ako morate da ostavite vašeg psa samog u kući duže vreme, ovo nije pas za vas. Kovrdžavi Bišon ne samo da voli da bude u društvu sa svojom porodicom, već on to mora stalno. Oni se mogu prilagoditi različitim stilovima života, sve dok ne moraju da provode puno vremena sami.

Kovrdžavi Bišoni su inteligentni i vole da uče trikove, i veoma su laki za dresiranje. Kada ih trenirate, morate biti čvrsti ali nežni. Grube isrpavke i grdnja će slomiti Bišonovo srce.

Mnogi vlasnici obučavaju svoje pse agilnosti i poslušnosti, i to je dobar način da se zbližite sa vašim Bišonom jer i vlasnici i psi uživaju u tim aktivnostima. Još jedna aktivnost koja je budi najbolje u Bišonu je terapijski rad.

Zato što je nežan i zato što svakome, gotovo sigurno, izmami osmeh na lice, Kovrdžavi Bišon je savršen terapijski pas za posete staračkim domovima i bolnicama.

Labrador

            Labradori su odlični psi – ali srednje do velike veličine sa vrlo visokim nivoom energije. Potrebno im je mnogo prostora da se kreću i trčanje. Oni su takođe poznati po tome što se ne razvijaju i sazrevaju kod odraslih pasa brzo.

            Stadijum štenaca može trajati dve do tri godine za ovu rasu. Treba im prostor da budu štene. Trebaće vam parkovi koje će im omogućiti prostor i izbaciti ih iz vaše kuće ili stana.

            Ako odaberete ovu rasu za stanovanje, što mi preporučujemo. Molimo vas da se pobrinete da životinja bude što vuše napolju, proširena šetnjama u više sata ujutro i   ovo će mu znatno olakšati život.

Sibirski haski

Osjećaju se dobro u stanu, lako se prilagođavaju čak i uslovima malog stana, glavni problem je potreba za aktivnim dugim šetnjama i fizičkom naporu.

Psi ove pasmine trebaju najmanje 2 sata aktivnih šetnji, a to uključuje i igranje s drugim psima, trening i trčanje na otvorenim područjima (u polju, parku). Treba zapamtiti da su psi jako aktivni, imaju tendenciju da istraže teren.

Održavanje sibirskog haskija u stanu je takođe komplikovano činjenicom da je ovaj pas jako žovahan.  Štenci su znatiželjni i razigrani, povlačeći u usta sve što dolazi, na primer, cipele koje su uvek vidljive u apartmanima i na pristupačnom mestu.

Ali i jaki odrasli psi, lišeni intenzivnog opterećenja, mogu napraviti lom u celom stanu, grickati nameštaj, žice i druge predmete koji su dostupni i pogodni za zube.

Jazavičar

Jazavičar je radoznao, pametan, živahan, odan, ponosan, hrabar i zabavan. Vezan je za porodicu, mada ga je malo teže dresirati i učiti gde da vrši nuždu, mada nije nemoguće.

Jazavičaru je potreban vlasnik koji ume da bude „vođa čopora“, jer će u suprotnom pas da nametne svoja pravila porodici.

Ukoliko pas nema doslednog vlasnika, ispoljiće neželjene oblike ponašanja kao što su: neprestano lajanje, anksioznost usled samoće, ljubomorno čuvanje delova nameštaja, hrane i igračaka, pa čak i ujedanje.

Jazavičara možete da držite u stanu. Prilično su aktivni u zatvorenom prostoru i nije im neophodno dvorište. Oni su aktivni psi sa iznenađujućom snagom i izdržljivošću. Potrebna im je svakodnevna šetnja.

 Uživaju u igranju u parku. Nemojte ga ohrabrivati da skače, jer to može da mu stvori probleme sa kičmom.

Dugodlaki jazavičar zahteva svakodnevno četkanje, kovrdžavom treba profesionalno trimovanje dva puta godišnje, a kratkodlakog bi trebalo redovno trljati vlažnom tkaninom. Ova rasa se prosečno linja.

Bigl

Bigl je veseo, simpatičan pas, vrlo prijateljski raspoložen prema ljudima tako da nije idealan čuvar. Energičan je i veoma manipulativan. Tvrdoglavog je karaktera pa mu je potreban dosledan odgoj. Jako voli decu.

            Bigl je pas za ljude koji žele malog, ali aktivnog ljubimca. Vole da laju pa je to karakteristika koju bi vlasnici trebalo da prihvate. Uz dobro školovanje i dovoljno kretanja bigl će postati idealan porodični pas.

Ovaj pas se minimalno linja, a kratka dlaka ne zahteva veliku pažnju, četkanje je dovoljno. Kupanje blagim sapunom, samo ako je neophodno. Treba redovno čistiti uši da ne bi došlo do infekcije, a nokte treba redovno skraćivati. Ovaj mali lovački pas iziskuje puno aktivnog kretanja.

bigl

Samojed

Samojed je polarni pas. U sebi nosi veliku ljubav prema čoveku i njegovoj okolini. On je inteligentan, pun akcije, druželjubiv i ne ujeda.

                Samojedi važe za jedne od najIepših pasa na svetu. Veoma su privrženi Ijudima. Potrebno je da se dosta kreću, teško se navikavaju na zatvoren prostor, a zimi uživaju u valjanju po snegu.

Dolazak stranca najavljuju lavežom, iako samojedi nisu agresivni i nisu dobri čuvari. Veseo je, ljubazan, inteligentan i relativno uslužan, ali ne i ,,ropski odan“, ponekad izuzetno tvrdoglav, osjećajan i drag, dominantan i oprezan, privržen.

Vrlo je zaigran i ostaje takav do duboke starosti. Živi u kući s vlasnicima i dobro se slaže sa decom. Potrebno mu je puno kretanja.

Leave a Reply