Najbolji psi za decu – Top 15 rasa koje su najbolji izbor

            Psi mogu da podučavaju decu odgovornosti, saosećanju i saradnji – a da ne spominjemo da su oni najbolji igrači za koje bi svako mogao da traži. Neki psi bolje napreduju sa starijom decom, dok su drugi strpljiviji sa malim.

            Možete izabrati dobre pse za decu i celu porodicu na osnovu tri glavna faktora:

            Temperament- To je ličnost psa. Trebalo bi da tražite psa sa prijatanim temperamentom. Na primer, mirniji pas ima sposobnost da formira jake veze i da bude odličan pratilac za vašu decu.

            Veličina – Veličinu psa treba posmatrati u odnosu na temperament i energetski nivo. Neki veći psi imaju tendenciju da budu poslušni, dok neki manji psi mogu biti uzbudljivi.

            Energetski nivo – Ovo je pitanje preferencije za vašu porodicu. Budite realni o načinu života koji možete pružiti psu koji treba više vežbanja od proseka. Ako ne možete zadovoljiti potrebe psa, njegova višak energije može dovesti do problema u ponašanju.

Labrador retriver

            Oni su decenijama ostali najpopularnija rasa iz nekog razloga. Labrador retriveri vole decu, odrasle, druge kućne ljubimce. Ovo je jedna od najpopularnijih rasa pasa, i iz dobrog razloga – labrador retriver je razigran, strpljiv, pun ljubavi, zaštitnik i pouzdan. Još jedna prednost – Labradori su veoma inteligentne rase i dobro se drže treninga. Oni zahtevaju mnogo vežbanja (vole plivanje!). Zato budite sigurni da je vaša porodica spremna za taj izazov, a malo više prostora za njih da trče okolo i igraju se bi bilo odlično.

labrador retriver

            Bilo da je u pitanju crna, čokoladna ili žuta vrsta Labradora, videćete da svi labradori dele isti osećaj izdržljivosti, snage i poslušnosti koji ih čini tako popularnom vrstom. Oni su ljubazni psi koji se dobro slažu sa drugim životinjama i sa skoro svima koje susreću, plus njihova kratka dlaka znači da im je stvarno potrebno samo nedeljno češljanje da bi bili čisti i zdravi.

Zlatni retriver

            Zlatni retriver je siguran, pametan, ljubazan i odan pas. Ni agresivan ni brzoplet, Zlatni retriver je izuzetno strpljiv, što ih čini savršenim za decu. Zlatni retriver je čvrst, mišićav pas srednje veličine, poznat po gustoj, sjajnoj zlatnoj dlaci koja toj rasu daje ime. Široka glava, sa svojim prijateljskim i inteligentnim očima, kratkim ušima, i ravnom njuškom, je rasna oznaka. Zlatni retriver su  pouzdani i poželjni porodični psi, i relativno lako ih je trenirati. Oni uživaju u radosnom i razigranom pristupu životu i održavaju to ponašanje štenaca u odrasloj dobi. Ovi energični, moćni psi uživaju u igri na otvorenom.

Iako je rasu potrebno mnogo vežbanja, oni vole da se igraju. Često ćete uvideti da je  Zlatni retriver ljubazan i poslušan, što znači da će se vaša deca odmah zaljubiti u psa. Pravilna briga za svoje veličanstvene Zlatne retrivere zahteva dva puta nedeljno četkanje, i dok je rasa prilagođena da živi na otvorenom, oni bi radije bili u zatvorenom prostoru, sa svojim ljudima, većinu vremena.

Buldog

            Za predanog, strpljivog mladunca koji je siguran da će se ponašati ljubazno prema deci, Buldog je vaša idealna rasa pasa. Buldog ima čvrstu građu koja je savršena za decu koja vole grubu i izdržljivu rasu pasa. Međutim, oni ne važe za energične pse već više vole da odmaraju. Poslušan, prijateljski i odan pas, Buldog se dobro slaže sa drugim kućnim ljubimcima i psima.  Buldog je idealan ljubimac za život u velikim kućama, kao i u malim stanovima. Većina ovih pasa je takođe prijatna sa nepoznatim posetiocima i kompatibilna je sa drugim kućnim ljubimcima, što ih čini savršenim izborom za radnu, aktivnu i društvenu porodicu.

Buldog

Ako ste zainteresovani za buldoga, imajte na umu da kompresovana priroda njihove čeljusti znači da će im trebati malo više pažnje u području čišćenja zuba, a disanje, hrkanje i je takođe jedna od odlika ove rase sa kojom morate biti upoznati pri izboru psa za vašu decu. Sa druge strane, Buldogu je potrebna minimalna njega, mada će morati da se očiste nabori oko repa i bore lica kako bi se sprečilo nakupljanje prljavštine. Njihova manja veličina čini ih pogodnim i za velike kuće i za male stanove.

Bigl

            Bigleova mala veličina i smireni temperament čine ga odličnim izborom za porodice, a ako vaša deca vole da borave napolje, ova rasa će se dobro uklopiti, jer ne postoji ništa što vole više od istraživanja okoline. Čini se da ovi slatkiši uvek na vrhu liste najboljih rasa pasa za porodice, i nije ni čudo. Oni više vole društvo i napreduju u čoporu – bilo da se radi o ljudima ili drugim psima.

            Dobro je znati: Psi rase Bigl imaju jake instinkte da prate mirise okoline, i trebaju mnogo vežbanja. Takođe mogu biti tvrdoglavi i jedinstveni ako uhvate posebno zanimljiv miris.

Ova rasa je prvobitno čuvana kao lovački psi, a njihova čvrsta građa znači da nikada nisu previše umorni da bi igrali igre. Pametan, prijateljski i sretan, Bigle se obično slaže i sa drugim kućnim ljubimcima (osim za malo jurnjave tu i tamo). Međutim, oni prolaze i zahtevaju često četkanje i kupanje.

Mops

            Baš kao i ljudi, mops voli jesti i spavati. Izuzetno pogodni i laki za trening, Mops su stekli reputaciju kao jedan od najboljih malih pasa za decu. Oni su strpljivi i postojani, ali se nikada ne uzimaju previše ozbiljno. Mops je razdragan pas bezbrižnog stava. Energičan je i živahan, odan i vezan za porodicu, pas koji će vas sigurno svakodnevno nasmejati. Veoma je inteligentan, pa mu brzo dosadi jednolična dresura, tako da morate stalno da smišljate inovacije. Umeju da budu malo tvrdoglavi kad osete da su mentalno stabilniji od ljudi oko njega.  Mopsovi su jako osetljivi na ton vašeg glasa, pa su glasne grdnje nepoželjne. Potreban im je vlasnik koji je smiren, ali strog, pouzdan i postavlja dosledna i jasna pravila ponašanja. Mops svakako nije ni prgav ni glup pas. Dobar je čuvar, ali nije lajav. Odlično se slažu i sa decom i sa drugim životinjama i psima, i rado dočekuju goste.

Mops

Pudla

            Pudle su vrhunski pas za decu. Postoje u tri veličine (standardna, minijaturna i mala) i tri boje (crna, bela i boja kajsija). Imajte na umu da su Pudlice jedna od najinteligentnijih rasa u psećem svetu. To su pametne životinje koje mogu postati veoma lojalne i odane porodicama i deci.

Takođe, oni su prvobitno lovili pse, tako da ne očekujte da vaša pudlica želi da provede ceo dan u ležanju na kauču. Morat ćete ih šetati, igrati se sa njima i zabavljati ih svakodnevno.

Pudla

Pudle se vrlo malo linjaju, što ih čini odličnim kućnim ljubimcima za porodice koje imaju pseće alergije. Ali oni zahtevaju doterivanje i sređivanje njihove dlake. Standardne pudle su pametne, razigrane i poslušne. Minijature su obično kućni ljubimci za jednu osobu i posvetiće se toj osobi iz domaćinstva koje su izabrali.

Bul terijer

            Nepravedno označen kao agresivna životinja, Bulterijer je ustvari bio pas za pratnju – prijateljski i ljubazan prema odraslima i deci. Ovaj dobro uokvireni pas takođe ima visok prag bola, što ga čini savršenim za nervoznu decu koja uče kako da pravilno tretiraju pse.

Imajte na umu da vaš bulterijer može često imati nevolje u svom umu, posebno kada su u pitanju druge male životinje i psi. Izbegavajte probleme tako što ćete svakog dana držati svog ljubimca mentalno i fizički aktivnim. Njihov kratak, ravan sloj dlake je lak za negu, a rasa je najbolja kao kućni ljubimac sa lakim pristupom dvorištu za igru.

Bišon

            Ove blistave bele loptice su jedna od najprijatnijih rasa pasa za decu.

Bišon

Oni su veoma dobri drugovi za decu svih uzrasta i vrlo su odani kućni ljubimci. Takođe se dobro slažu sa drugim psima i drugim kućnim ljubimcima, tako da ako već imate psa, ne morate da brinete. Oni su hipoalergeni i ostavljaju veoma malo dlake u nameštaju i oko kuće, što znači manje čišćenja i više vremena za igru za vas i za vašu slatku malu mekanu ljubimicu.

Njufaundlend

            Nema bolje reči da opišem ovog nežnog diva od „slatkog“. Njufaundlend psi su notorno strpljivi, smireni i odlični sa decom.

Ovi nežni divovi su zaslužili dosta pohvala kao „dadilji“ zahvaljujući strpljivoj i budnoj prirodi. Prema standardu rase, slatki temperament je najvažnija osobina, tako da ako imate prostora, ova mekana stvorenja bi vas mogla osvojiti. Njufaundlend najbolje odgovara porodici sa velikim otvorenim prostorima. Ova rasa najviše želi da bude unutra sa svojom porodicom. Njufaundlend je takođe veliki plivač i poznato je da spašava živote u vanrednim situacijama. Oni su lako obučeni i prilično su orijentisani na zadatke, tako da se ne plašite da im pružite stimulaciju koja zahteva malo dodatnog posla sa njihove strane.

Ovi pri su pre svega psi za dvorište zbog svoje veličine ali se neće buniti i ukoliko žive u stanu.

Irski seter

            Zamislite da hodate sa jednom od ovih lepotica po komšiluku. Irski seteri su totalni pouzdani, ali vole da se igraju, vole društvo, vole veliki prostor (dvorište). Aktivan način života (i beskrajno snabdevanje teniskih lopti) je obavezno. Ovo je partner koji će motivisati sve u porodici da se kreću.

            U stvari, ova rasa voli da bude sa svojom porodicom toliko da mrze da budu sami, što znači da se najbolje ponašaju kada su okruženi svojim najbližima. Ovaj pas treba mnogo vežbanja i dobar je izbor za energičnu decu. Pametan i spreman pratilac, Irski seter je savršen za ljude sa dvorištem, i oni su sjajni u upoznavanju sa novim ljudima i u vašem domu.  Ovo je jedna od manje poznatih rasa na našim prostorima, ali je idealan za decu. Imaju dugu dlaku, vrlo su živahni, energični i odani psi.

Škotski ovčar – Border Koli

            Border Koli su nežna i predvidljiva rasa pasa, retko se ponašaju loše i lako se mogu trenirati – što je savršeno za porodice koje nisu upoznati sa psima. Border koli se dobro slažu sa decom i vole da udovolje svojim vlasnicima i zaštite svoju porodicu.

Iako je ova vrsta rase tipično blage, oni su prvobitno uzgajani kao ovčiji psi. Ponekad se Border Koli ponaša prema deci kao da je na zadatku, ovo bi u početku moglo biti zabavno, ali verovatno je najbolje da se obeshrabri ova osobina psa o čuvanje dece (bez obzira na to koliko bi vam to moglo biti poželjno). Međutim , ovaj ovčar je jako umiljat i zaštitinički se odnosi prema vašoj deci. Zbog duge dlake, rasa zahteva redovno negovanje. Osetljiva i inteligentna rasa, Border koli su i nežni i tvrdoglavi, zato imajte na umu trening poslušnosti i rane socijalizacije.

Haski

Sibirski haski je radni pas srednje veličine. Imaju kompaktno i krzneno telo, šiljate uši i gusti rep. Huski pokazuju ravnotežu moći, brzine i izdržljivosti.

Ličnost sibirskog haskija je prijateljska i nežna. Oni se ne ponašaju posesivno kao psi čuvari. Oni su radoznali, ali obično nisu agresivni u odnosu na druge pse. Inteligencija i ljubazno ponašanje čine ga povoljnim pratiocem. Obično imaju dugo krzno.

Haski je rasa pasa koja je zaista divan porodični pas, a njihova ljubazna priroda ga čini  dobrim psima za par sa malom decom. Oni takođe imaju divan temperament, tako da nećete morati da brinete da će oni iznenada postati agresivni prema vašoj deci. Ipak, kao i sve druge životinje, uvek morate da ih posmatrate kada ste u blizini svoje dece. Što je dete mlađe, to ćete više morati da gledate njih i psa kada budu u interakciji.

Šar pej

Šar pej je sjajna rasa za porodicu sa decom. Jako su mazni, umiljati i umeju sa decom tako da je ovo idealna rasa za vas i vašu porodicu. Mnogi imaju predrasude o ovim psima zbog njihove veličine, ali ova rasa nije agresivna. Oni su prave maze, idealni porodični psi, naročito za decu.

Šar pej je idealan pas za dvorište, a nije nikakav problem da žive i u stanu jer imaju kratku dlaku i ne linjaju se. Lako se prilagođavaju životu u stanu, ali je redovna šetnja obavezna. Šar pej može bez problema boraviti i napolju, odnosno u dvorištu, samo je potrebno obezbediti mu određeni prostor u vidu kućiće ili boksa gde može odmarati.

Nemački bokser

            Bokseri su jedna od najpopularnijih rasa pasa zahvaljujući svom zabavnom karakteru. Oni su zaista šarmantni i veoma zaštitnički i pažljiviji sa decom. Morate imati na umu da su mladi bokseri prilično živahni, i sa svojom veličinom i energijom mogu gurnuti manju decu. Moraćete da obučite štene i da imate vremena i volje da svom kućnom ljubimcu obezbedite duge šetnje pomešane sa energičnim igrama kako bi bila srećna i zdrava. Bokseri vole ljudsko društvo i poznati su kao jedan od najboljih pasa za decu. Takodje su tipicno dobro vaspitani sa drugim kucnim ljubimcima.

Vižla

            Vižla možda nije tako popularan kao Labrador i Zlatni retriver, ali su odlični sportski psi za porodice. Oni su najbolji izbor ako ste aktivna porodica sa odraslom decom, jer zahtevaju opsežne šetnje, vežbanje i izazove.

Vižla kao rasa je ljubazni pas koji su veoma blizak sa svojom porodicom. Oni su živahni, a opet ljubazni i nežni psi koji kada se pravilno treniraju mogu postati veoma poslušni kućni ljubimci koji izvode brojne pametne trikove. Oni su pametni, osetljivi i samopouzdani psi koji su veliki porodični psi – ako ste spremni da izađete napolje i provedete mnogo vremena na otvorenom čuvajući sebe i svog četvoronožnog člana porodice aktivnim i srećnim onda je ovo najbolji pas za vas i vaše dete.

Leave a Reply