Džek rasel terijer – osobine, dresura, ishrana, štenci, cena

Džek rasel terijer – osobine, dresura, ishrana, štenci, cena

Džek Rasel Terijer (Jack Russell Terrier)  je rasa niskog rasta i mišićavog tela. Veoma je aktivan, energičan i zahteva visok nivo stimulacije i vežbe. Džek Rasel je veoma pametan pas, izoštrenih čula zbog dominantnog lovačkog instinkta, za šta je prvobitno bio i dresiran. Zbog ovih osobina smatra se da rasa Džek Rasel Terijera nije za svakoga.

Ova rasa ima istoriju dugu nekoliko vekova. U početku je bio poznat kao Beli Engleski Terijer, ali je dobio novo ime nakon što je došao u posed pastora Džeka Rasela. S obzirom na to da je pastor bio lovac bio mu je potreban pas koji bi mu olakšao pronalazak plena, za šta je Džek Rasel Terijer bio savršen, zbog svog malog tela, koje mu je omogućavalo da istera lisice iz rupe, kao i brzine. Rasa je bila trenirana za lov lisica i manjih životinja, ali nakon Drugog svetskog rata, njegova namena je počela da se menja, s obzirom na smanjenu potrebu za lovačkim psima. Tada Džek Rasel sa livade i šuma prelazi u domaćinstva i tu, najčešće, i ostaje do danas.

Želite da obradujete sebe ili svoje bližnje jednim Džek Rasel Terijerom? Pročitajte ostatak teksta i dobro se informišite o njihovim osobinama, dresuri i ishrani, kao i o tome gde ga možete naći i po kojoj ceni. A zatim dobro razmislite da li ste spremni za ovakav izazov.

Džek rasel terijer

Osobine

Džek Rasel Terijer pripada grupi terijera. Karakteristično su niskog rasta od svega 25- 40 cm, pri čemu su ženke niže od mužijaka. Njihova dužina je veća od visine i mogu da teže od 5 do 8 kg. Uglavnom imaju belo krzno sa flekama, u dve ili tri boje. Iako spada u male rase, ovi psi su odlični skakači, mogu da skoče 4 do 5 puta svoje visine. Uglavnom su zdravi i retko oboljevaju, ali mogu biti skloni bolestima ušiju i očiju.

Život sa Džek Raselom znači konstantno strpljenje, ali ljudima koji ga vole to ne pada teško. Ovo je veoma razigran i odan pas,  kada ne lovi. Obožava da istražuje, njuška, kopa rupe i pretražuje krtičnjake u potrazi sa plenom. Ovaj pas je veoma aktivan, živahan, neustrašiv i prijateljski nastrojen, neverovatno je odan i poslušan ukoliko je pravilno dresiran.

Ključno je da im obezbedite dosta vežbe na dnevnom nivou. Odlični su za zatvoren prostor, kao što su kuća ili stan ukoliko im obezbedite dovoljno vežbe i pokreta. Međutim, ako niste u stanju da kanališete njihovu energiju i zadovoljite stalnu potrebu za aktivnošću i istraživanjem, bez stalnog nadzora, imaćete velikih probelma u održavanju mira u kući. U tom slučaju ova rasa nije za vas.

Ukoliko imate još ljubimaca, nadamo se da to nisu mačke ili druge sitne životinje. Džek Rasel Terijer može biti veoma nepredvidljiv, te je moguće da ih zbog svog lovačkog instikta posmatra kao plen. Iako je to rasa koja je navikla na lov u krdu, ne možete računati na to da će se dobro slagati sa drugim psima u parku. Ženke Džek Rasela mogu biti agresivne i prema ženkama i prema mužijacima, izuzev u teranju, dok su mužijaci uglavnom agresivni prema drugim mužijacima i većim psima, pokušavajuči da održe i iskažu alfa stav. Agresivnost i netrpeljivost prema drugim životinjama se može sprečiti ranom socijalizacijom i dobrom dresurom.

Dresura

Dresura Džek Rasel Terijera je zahtevan posao. Počnite što pre!  Džek Rasel je sposoban da upije sve čemu ga naučite sa svega 8 nedelja. Ni slučajno nemojte čekati da napuni 6 meseci da počnete sa treningom.

Prilikom dresure Džek Rasel Terijera uzmite u obzir da je ovo veoma nezavisna i inteligentna rasa, što znači da voli da radi stvari po svom. Biće otvoren za pohvalu i nagrade, ali ne želite da budete grubi prema njemu, jer može biti gori od razmaženog deteta. Dresura Džek Rrasela zahteva doslednost i kratke, zabavne sesije, jer ovom malom, energičnom psu brzo dosade repetitivne i dosadne metode.

Jako je važno da uspostavite autoritet kada dresirate ovu rasu, da budete dominantni i vođa, inače će vaš pas preuzeti tu ulogu, postaće neposlušan i  teritorijalan. Usled neadekvatne dresure, Džek Rasel, nastoji da laje bez razloga i beži od kuće, postaje veoma zaštitnički nastrojen prema porodici, a ponekad i agresivan prema drugim ljudima i životinjama.

Veoma je važno da socijalizujete vašeg Džek Rasela od kako je štene. Njihov izražen lovački instinkt im može onemogućiti da normalno funkcionišu sa drugim životinjama, jer će ih posmatrati kao plen ili pretnju. Stoga je od ključnog značaja da vašeg psa od početka socijalizujete kako bi naučio da funkcioniše sa drugim psima ili životinjama sa kojima bi delio životni prostor.

Ishrana

            Kada je u pitanju ishrana ove rase, jako je važno da ona bude što raznovrsnija i bogata proteinima, ugljenim hdratima i vitaminima A i B. Preporučuje se dnevna količina od 1.25 do 1.75 šolja veoma kvalitetne hrane za pse, podeljene u dva obroka. Koliki će unos hrane odrasli Džek Rasel Terijer imati zavisi od njegove veličine, građe, metabolizma i nivoa aktivnosti, ali logično je da će aktivnojem psu biti potrebno više hrane.

            Održavajte vašeg Džek Rasela u dobroj kondiciji odmeravajući mu porcije i hraneći ga dva puta dnevno, radije nego da ostavite hranu u činiji ceo dan. Bilo bi poželjno da mu dajete sveže i tople obroke i svežu i čistu vodu.

            Ukoliko smatrate da vam je pas gojazan to možete proveriti tako što ćete staviti ruke na njegova leđa, palđeve uz kičmu a ostatak prstiju na dole. Trebalo bi uz blag pritisak da osetite njegova rebra, ukoliko to ne možete, trebalo bi da redukujete ishranu vašeg Džek Rasela i da ga češće šetate.

            Štenci

            Ženke Džek Rasel Terijera su u teranju dva puta godišnje,u trajanju od po 3 nedelje, dok su mužijaci uvek raspoloženi za parenje, u oba slučaja to može da znači veliki broj štenaca, te ova rasa važi za rasu koja se lako pari.

            Preporučuje se da se prvo teranje ženke preskoči, kao i da ne bi trebalo pariti ženke starije od 8 godina, s obzirom na to da tako stara keruša može da rodi i do stotinu štenaca.

            Cena

            Kada je u pitanju dostupnost i cena Džek Rasel Terijera, može se reći da je s porastom popularnosti ove rase, u poslednjih nekoliko godina, porastao i broj odgajivača. Ranije su uglavnom bili uvoženi iz inostranstva. Cena Džek Rasela Terijera je nestabilna i varira na mesečnom nivou, ali uglavnom se kreće između 100 i 300 eura.

            Džek Rasel Terijer je u prethodnih nekoliko godina stekao veliku popularnost među kučkarima u Srbiji. Postao je jedan od traženijih rasa jer je zbog svoje veličine pas idealan za stan. Problem nastaje kada se neiskusni vlasnici opredele za ovu rasu jer ga je, usled njegove hiperaktivnosti i svojeglavosti, veoma teško dresirati i odgajiti. Ukoliko je podvrgnut adekvatnoj dresuri i socijalizaciji Džek Rasel Terijer će vam postati najbolji prijatelj i partner za vežbu, u protivnom će postati vaša najveća noćna mora.

            Ukoliko imate u planu da nabavite obu rasu pasa budite spremni na odricanje, duge i neiscrpne sate u šetnji i vežbi sa ovim psom, kao  i na konstantne zahteve za pažnjom.

Leave a Reply