Bigl – sve informacije o psu

Bigl

Karakteristično za ovu rasu pasa jeste da su veseli i zabavni, ali kao lovački psi mogu biti tvrdoglavi i zahtevaju strpljive, kreativne tehnike treninga. Njihovi nosovi ih vode kroz život, i nikada nisu srećniji nego kada prate zanimljiv miris. Bigl je prvobitno bio uzgajan kao rasa za praćenje sitne divljači, uglavnom zečeva. On se i dalje koristi u tu svrhu u mnogim zemljama, uključujući i Sjedinjene Države. Bogatstvo Bigla nalazi se na njegovom predivnom licu, sa velikim smeđim ili lešničastim očima koje pokreću dugačke, grdosne uši postavljene nisko na širokoj glavi.Pas Bigl koju su odgajivači opisali kao „veseli“, Bigl je ljubavni i simpatični, srećni i druželjubivi – sve odlike koje ih čine odličnim porodičnim psima. Nije ni čudo što je Bigl godinama bio najpopularniji pas među američkim vlasnicima kućnih ljubimaca. To su radoznali, pametni i energični psi kojima je potrebno dosta vremena za igru.

bigl pas

Poreklo

            Poreklo reči „bиgl“ je neizvesno. Smatra se da je možda izvedena iz francuske reči begueule, što znači otvoreno grlo, ili iz staroengleske riječi beag, što znači mala. Drugi misle da je možda došao iz francuske reči beugler, što znači da je ispod, ili nemačka reč begele, što znači da se grdi. Istorija Bigla je nepotpuna i zato što se pasmine kakve ih danas poznajemo nisu razvile sve do 19. veka. Grčki dokumenti od 400 god. opisuju pse slične Biglu, a Rimljani su sa sobom doveli male pse lovce na zečeve u Englesku i uzgajali ih sa lokalnim psima. Vilijam Osvajač je navodno doveo Talbotove pse (sada izumrle) u Englesku tokom Norman Conkuest-a 1066. Ovi psi su mislili da su preci Beagle-a i Fokhound-a.

Psi rase Bigl su postali popularni u Engleskoj veoma rano u svojoj istoriji. Za vreme vladavine Edvarda II (1307 – 1327) i Henrija VII (1485-1509), veoma mali bigl psi, zvani Glove Beagles, bili su popularni. Navodno su bili dovoljno mali da bi ih držali u ruci u rukavici. Ovi mali psi su prikazani na slikama kao psi sa kratkim nogama i šiljastim nosem. Korišćeni su za lov, ali su brzo povučeni iz lova, jer nisu bili veoma brzi. U 1700-tim, lov na lisice je postao popularan u Engleskoj, a Bigl je pao u nemilost jer je veći Fokhound postao pas izbora. Zahvaljujući poljoprivrednicima u Engleskoj, Irskoj i Velsu koji su nastavili da organizuju  lov na zeca, pas rase Bigl bi u to vreme mogla da izumre.

Sredinom 19. veka velečasni Phillip Honeivood osnovao je čopor pasa Bigl u Esseku, Engleska. Smatra se da su ovi psi preci modernog Bigla. Tomas Džonson, englez, bio je odgovoran za uzgoj bigla koji su bili i atraktivni i dobri lovci. Otprilike u isto vreme, američki uzgajivači počeli su uvoziti Bigle iz Engleske kako bi poboljšali izgled vlastitih pasa. Američki uzgajivači počeli su ih uzgajati da bi bili manji za lov na zečeve. Američki kinološki klub i prvi klub specijalista za Bigl osnovani su 1884. godine. Iste godine AKC je počeo da registruje pse rase Bigl. Godine 1916. pet članova Nacionalnog kluba Bigle kupilo je 508 hektara u okrugu Zapadni Loudoun u Virdžiniji radi održavanja terenskih ispitivanja. Muškarci koji su ga kupili formirali su korporaciju pod nazivom Institut za korporaciju, koja je kupila i posedovala zemljište, a zatim ga dala u zakup Institutu Instituta koji održava imovinu za Nacionalni Bigl klub, koji je danas mesto mnogih aktivnosti Nacionalnog kluba Bigl.

Karakteristike

Prosečna visina mužjaka iznosi od 36 do 41cm, dok je njegova težina od 10 do 11kg. Prosečna visina ženke se kreće od 33 do 38 cm, dok je njena težina od 9 do 10kg. Životni vek ove rase je dug i iznosi od 12 do 15 godina.

Temperament

            Beaglesi su nežni, slatki i zabavni. Oni će vas nasmejati, ali to je onda kada vas ne teraju da plačete zbog njihovog često nestašnog ponašanja. Temperament psa rase Bigl je mila i prijateljska kako prema ljudima tako i prema drugim psima bez agresivnosti ili bojažljivosti. Izvanredno se pokazao kao domaći prijatelj, kao prijatelj za decu, a njegovo nadgledanje se završava dočekom novog pridošlog, u lepšem slučaju nepoverljivim lajanjem ali radosnim na pridošlicu. Bigl se druži sa ostalim psima i ukoliko je druženje veće utoliko je on srećniji. Ovo ponekad dovodi do teškoća jer kada ostaje sam on neprekidno laje.

Bigl je prirodno nadaren za učenje i rado uči ali nema smisao za treniranje za službene pse i od njega ne treba očekivati bezrezervnu poslušnost i zadovoljen će biti u potpunosti sa različitim igrama.O lovačkim kvalitetima bigla nema sumnji. Sa radošću će ispunjavati sve zahteve pasa goniča i na tragu je bez premca.Bigl je temperamentan stvor i zahteva pokrete i zaposlenost. Odmalena ga treba učiti odazivanju. Kada se dogodi da je na tragu vrlo je teško opozvati ga i ponekad se gubi na po nekoliko sati.Kao i svaki pas, Beagle treba ranu socijalizaciju – izlaganje mnogim različitim ljudima, znamenitostima, zvukovima i iskustvima – kada su mladi. Socijalizacija pomaže u tome da vaše Beagle štene postane dobar i zdrav pas.

Zdravlje

            Neće svi psi ove rase dobiti bilo koju ili sve ove bolesti, ali je važno da budete svesni njih ako razmišljate o ovoj rasi.

Bolest kičmene moždine:

            Kičmena moždina je okružena vertebralnom kolonom, a između kosti vertebralne kolone nalaze se intervertebralni diskovi koji deluju kao amortizeri i omogućavaju normalno kretanje pršljenova. Diskovi su napravljeni od dva sloja, spoljašnjeg vlaknastog sloja i unutrašnjeg želatinastog sloja. Bolest intervertebralnog diska javlja se kada unutrašnji sloj želatine prodire u spinalni kanal i gura se u kičmenu moždinu. Kompresija kičmene moždine može biti minimalna, izaziva bolove u vratu ili leđima, ili može biti ozbiljna, uzrokujući gubitak pokreta, paralizu i nedostatak kontrole creva ili bešike. Oštećenje od spinalne kompresije može biti nepovratno. Lečenje se zasniva na nekoliko faktora, uključujući lokaciju, ozbiljnost i dužinu vremena između povrede i tretmana. Ograničavanje kretanja psa može biti od neke koristi, ali je često potrebna operacija kako bi se smanjio pritisak na kičmenu moždinu. Operacija nije uvek uspešna.

Displazija kukova:

            Ovo je nasleđeno stanje u kojem butna kost ne stoji čvrsto u zglob kuka. Neki psi pokazuju bol i šepavost na jednoj ili obe zadnje noge, ali drugi ne pokazuju spoljašnje znakove neprijatnosti i bolova (Rendgenski pregled je najsigurniji način dijagnosticiranja problema). U svakom slučaju, artritis se može razviti zbog  starosti psa.

Očna bolest:

            To je stanje u kojem žlezda ispod trećeg kapka viri i izgleda kao trešnja u uglu oka. Vaš veterinar će možda morati da ukloni žlezdu.

Glaukom:

            To je bolna bolest u kojoj pritisak u oku postaje abnormalno visok. Oči stalno proizvode i isušuju tečnost koja se zove vodeni humor – ako se tečnost ne iscrpi ispravno, pritisak unutar oka povećava izazivanje oštećenja optičkog nerva i rezultira gubitkom vida i slepilom. Postoje dva tipa. Primarni glaukom, koji je nasledni, i sekundarni glaukom koji je posledica zapaljenja, tumora ili povrede. Glaukom generalno pogađa prvo jedno oko, koje će biti crveno, suvo, i izgledati bolno. Proširena zenica neće reagovati na svetlost, a prednji deo oka ima beličastu, gotovo plavu boju. Gubitak vida i eventualno slepilo će rezultirati, ponekad čak i sa tretmanom.

Progresivna atrofija retine (PRA):

            Ovo je degenerativni poremećaj oka koji na kraju izaziva slepilo zbog gubitka fotoreceptora na zadnjem delu oka. PRA se otkriva godinama pre nego što pas pokaže bilo kakve znakove slepila. Srećom, psi mogu koristiti svoja druga čula kako bi nadoknadili slepilo, a slepi pas može živeti pun i sretan život. 

Epilepsija:

Ovo je neurološko stanje koje se često, ali ne uvek, nasleđuje. Epilepsija može uzrokovati blage ili teške napadaje koji se mogu pokazati kao neuobičajeno ponašanje (kao što je trčanje kao da su progonjeni, teturaju ili se skrivaju) ili čak padaju, imaju tvrde udov i gube svest.

Napadi su zastrašujući za gledanje, ali dugoročna prognoza za pse sa epilepsijom je generalno veoma dobra. Važno je da vašeg psa odvedete veterinaru radi pravilne dijagnoze (pogotovo zato što napada mogu imati druge uzroke) i obavezno lečenje.

Hipotiroidizam:

            Hipotireoza je poremećaj štitne žlezde. Smatra se da je odgovoran za stanja kao što su epilepsija, alopecija (gubitak kose), gojaznost, letargija, hiperpigmentacija, pioderma i druga kožna stanja. Leči se lekovima i dijetom.

Bigl Dvarfism (patuljasti rast):

            Ovo je stanje u kojem je pas manji od normalnog. Ovo stanje može ili ne mora biti praćeno drugim fizičkim abnormalnostima, kao što su ekstremno kratke noge.

Kineski sindrom beaglea (CBS):

            Ovo je stanje koje karakteriše široka lobanja i iskošene oči. Pas inače normalno raste. Često psi sa CBS imaju srčane probleme i abnormalnosti nožnih prstiju.

Patelar Lukation (bolest kolena):

            Poznat i kao „skliznuće koljena“, to je čest problem kod malih pasa. Prouzrokuje se kada patela, koja ima tri dela – femur (butna kost), patela (čašica za koleno) i tibija (telo) – nije pravilno postavljena.

Ovo izaziva hromost u nozi ili poremećen hod, poput skakutanja ili hromost. To je stanje koje je prisutno pri rođenju iako se stvarna neusklađenost ili luksacija ne događa uvek mnogo kasnije.

Trljanje koje prouzrokuje labelacija patelara može dovesti do artritisa, degenerativne bolesti zglobova. Postoje četiri stepena luksacije patelara, u rasponu od I stepena, povremena luksacija koja uzrokuje privremenu šepavost u zglobu, do razreda IV, u kojem je okretanje tibije ozbiljno i patela se ne može ručno podešavati. To daje psu izgled kugle. Teški stepeni luksacije patelara mogu zahtevati hirurški popravak.

Ako kupujete štene, pronađite dobrog odgajivača koji će vam pokazati zdravstvenu dozvolu za oba roditelja vašeg štenca rase Bigl. Zdravstvene dozvole dokazuju da je pas testiran i očišćen od određenog stanja.

Nega

            Ograđeno dvorište je neophodno sa psa kao što je Beagle. Kada ste napolju, vaš Bigle bi trebao slodn ša, ili da je sigurno zatvoren i nadziran. On je po prirodi lutalica, tako da u slučaju da pobegne – što je česta pojava kod Bigla – budite sigurni da ima čip i nosi identifikacione oznake na svojoj ogrlici kako bi vam mogao biti vraćen. Neki ljudi više vole da koriste podzemnu elektronsku ogradu, ali ova vrsta ograđivanja ne sprečava druge životinje da uđu u vaše dvorište. Osim toga, ako je miris dovoljno privlačan, vaš Beagle će biti više nego spreman da rizikuje trenutni šok da bi mogao da prati miris. Kao i svi psi, i Bigl ima koristi od treninga poslušnosti. Pozitivne tehnike nagđivanja najbolje rade jer će se Bigl jednostavno isključiti kada se tretiraju oštro. Većina Bigl pasa je više nego srećna da uradi sve za ukusnu poslasticu. Adolescenti Bigl psi su puni energije i trebaju mnogo mogućnosti da sve to rade. Vole da idu u šetnju sa svojom porodicom, ili, još bolje, dobro trčanje preko polja da bi ulovili zečeve (ne preporučuje se osim ako ste svog psa trenirali da vam se vrati).

            Uživa će u trčanju sa vama, ali pričekajte dok ne navrše 18 meseci pre nego što počnu sa ponavljanjem ovakve vežbe. Odrasli Bigl može postati prilično lenj, zadovoljan da leži u kući celi dan, ustane za obroke i možda povremeno češi uši. Pošto je ovo pasmina sklona gojaznosti, ne dozvolite da se to dogodi.

Ishrana

            Pse rase Bigl treba hraniti sa visoko kvalitetnom psećom hranom, bilo da se radi o komercijalnoj proizvodnji ili je pripremljen za kućnu upotrebu, uz nadzor i odobrenje vašeg veterinara. Preporučena dnevna količina: 3/4 do 1,5 čaše kvalitetne suve hrane dnevno, podeljena u dva obroka.Svaka ishrana treba da odgovara starosti psa (štene, odrasla osoba ili stariji). Neki psi su skloni prekomernoj težini, tako da pazite na potrošnju kalorija i nivou težine vašeg psa. Tretmani mogu biti važna pomoć u treningu, ali davanje previše može izazvati gojaznost. Saznajte o tome koje su ljudske namirnice sigurne za pse, a koje nisu. Proverite kod vašeg veterinara da li imate bilo kakvih nedoumica oko težine ili ishrane vašeg psa. Čista, sveža voda treba da bude dostupna u svako doba.Kvalitet hrane za pse koju kupujete takođe čini razliku – što je hrana za pse bolja, to će vaš ljubimac biti zdraviji, živahniji i lepši.Beaglesi su kradljivci hrane. Ovi psi će svakodnevno napadati vašu ostavu i smeće ako im se pruži prilika, i spremni su da jedu dok ne sve pojedu što pronađu. Držite svog psa u dobroj formi tako što ćete meriti njegovu hranu i hraniti ga dva puta dnevno, a ne ostavljati hranu stalno dostupnu vašem ljubimcu.

Slaganje sa decom i ljubimcima

            Karakteristika Bigla je takva da se lako povezuju sa svima u porodici, posebno sa decom. Međutim, oni mogu biti nervozni kada se igraju, tako da moraju biti pravilno socijalizovani i nadgledani sa veoma malom decom. Pored toga, psi rase Bigl imaju običaj da u ustima hvataju stvari i grickaju, uključujući i vaše ruke, sa svojim ustima da se igraju. Oni to rade iz zabave i mogu biti obučeni da to ne rade. Kao i kod svake rase, uvek treba da naučite decu kako da pristupe i dodirnu pse, i da nadgledate bilo kakve interakcije. Naučite svoje dete da nikada ne pristupa bilo kojem psu dok jede ili spava, ili da pokuša uzeti hranu psa. Ni jedan pas, bez obzira koliko bio prijateljski, nikada ne bi trebao biti ostavljen bez nadzora sa detetom. Zbog njihovog nasleđa i temperamenta, Biglovi uživaju u društvu i ne vole da budu ostavljeni sami, odnosno da samuju. Drugi pas ili čak mačka će pomoći u ispunjavanju njihovih potreba za druženjem.

Leave a Reply